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P r i v a t e  L e t t e r  R u l i n g s  

 
“Private letter rulings” are written statements issued to 
a taxpayer by the department, that interpret Wisconsin 
tax laws based on the taxpayer’s specific set of facts. 
Any taxpayer may rely upon the ruling to the extent the 
facts are the same as those in the ruling. 

The ruling number is interpreted as follows: The “W” is 
for “Wisconsin”; the first four digits are the year and 
week the ruling becomes available for publication 
(80 days after it is issued to the taxpayer); the last three 
digits are the number in the series of rulings issued that 
year. The date is the date the ruling was issued. 

Certain information that could identify the taxpayer has 
been deleted. Additional information is available in Wis-
consin Publication 111, “How to Get a Private Letter 
Ruling From the Wisconsin Department of Revenue.” 

The following private letter ruling is included: 

Sales and Use Taxes 

Nontaxable service vs. inspection of tangible personal 
property  

 W 0820001 (p. 14) 
 

 W 0820001   

February 25, 2008 

Type Tax: Sales and Use Taxes 

Issue: Nontaxable service vs. inspection of tangible per-
sonal property 

Statutes: Section 77.52(2)(a)10, Wis. Stats. (2005-06) 

Wis. Adm. Code: Section Tax 11.67(2)(c), Wis. Adm. 
Code(April 2000 Register) 

This letter responds to a request for a private letter rul-
ing dated August 10, 2007, and the subsequent 
submission of additional requested information. 

Facts, as provided: 

You are a Medical Physicist certified by the American 
Board of Radiology in Therapeutic Radiological Physics 
and Diagnostic Medical Physics. You work full time at 

an area hospital and occasionally provide annual evalua-
tions of mammography systems to allow the facility to 
have local medical physics support. 

All mammography systems are required to have a quali-
fied medical physicist provide at least an annual survey 
to assure image quality. In 1992, the Food and Drug 
Administration (FDA) passed regulations implementing 
the Mammography Quality Standards Act (MQSA) (21 
CFR Part 900). This initiative was intended to provide 
consistent and quality images to improve the detection 
of breast cancer. The American College of Radiology is 
the accrediting body for the State of Wisconsin and they 
determined a specific set of tests to be performed by the 
medical physicist and the medical facility’s quality as-
surance technologist for a mammography system. 

According to the Mammography Quality Control Man-
ual, the tests are “…designed to assess the continuing 
performance of screen-film mammography equipment, 
comply with the Mammography Quality Standards Act 
(MQSA) …” While other tests are included in the man-
ual to provide a more complete assessment of the system 
performance, such tests are not covered under MQSA. 

You provide a medical physics survey of radiology 
equipment to assess the image quality and radiation per-
formance. During a survey of a system, you spend about 
three hours measuring radiation parameters and taking 
about 60 images. You spend at least another hour re-
viewing the site’s records (recorded over the prior year) 
of the required periodic quality assurance tests. You then 
spend another two hours at a later time in your office 
evaluating the data collected and writing a report. You 
provide a summary of your findings and list improve-
ment recommendations, if any are necessary. Any 
corrections would be determined by the owner and made 
by site personnel, the equipment manufacturer, or 
equivalent, and not by you or another medical physicist. 

Within your survey, you do not remove any covers (of 
the equipment) nor do you provide the owner of the ra-
diology equipment with any tangible personal property, 
other than a report. You primarily evaluate the imaging 
portion of the system to determine if patients are receiv-
ing a quality radiation exam and verify that a system 
meets federal and state regulations for an x-ray system. 
You may recommend within your report that a medical 
facility have periodic system maintenance performed by 
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the manufacturer or equivalent, you do not have the 
qualifications for this service and do not perform it. 

You have no involvement with the installation of tangi-
ble personal property and do not improve the value of 
the equipment. You are not involved in the sale, installa-
tion, repair, or maintenance of the equipment. 

Question: Is the service that you are providing subject 
to Wisconsin sales and use tax? 

Answer: Yes, unless an exemption applies (for example, 
you provide the service for a hospital that holds a Wis-
consin certificate of exempt status). You are providing 
the taxable service of inspecting tangible personal prop-
erty, which is subject to Wisconsin sales and use tax 
under sec. 77.52(2)(a)10., Wis. Stats. (2005-06). 

Analysis: Section 77.52(2)(a)10., Wis. Stats. (2005-06), 
in part, imposes Wisconsin sales and use tax on “…the 
repair, service, alteration, fitting, cleaning, painting, 
coating, towing, inspection, and maintenance of all 
items of tangible personal property unless, at the time of 
that [the] repair, service, alteration, fitting, cleaning, 
painting, coating, towing, inspection, or maintenance, a 
sale in this state of the type of property repaired, ser-
viced, altered, fitted, cleaned, painted, coated, towed, 
inspected, or maintained would have been exempt to the 
customer from sales taxation…” (Emphasis added.) 

Section Tax 11.67(2)(c), Wis. Adm. Code (April 2000 
Register), provides that "(i)f there is a single charge for 

providing both taxable and nontaxable services, the en-
tire charge is subject to the tax, unless it is determined 
by the department that another method, such as alloca-
tion or primary purpose of the transaction, more 
accurately reflects the tax. If the charges for taxable and 
nontaxable services are separately stated on an invoice, 
the tax applies only to the charge properly attributable to 
the taxable services, unless it is determined by the de-
partment that the primary purpose of the transaction 
method for computing the tax more accurately reflects 
the tax." 

You are performing a number of analytical procedures to 
the radiology equipment and reviewing the output of the 
equipment to determine whether the equipment is func-
tioning properly and within the parameters established 
by the FDA through the MQSA. Such services are the 
inspection of tangible personal property. The inspection 
of tangible personal property (that is, the radiology 
equipment) is subject to Wisconsin sales and use tax, as 
provided in sec. 77.52(2)(a)10., Wis. Stats. (2005-06).  

Although you may also provide services other than the 
inspection of tangible personal property, the primary 
objective of the service that you perform is to determine 
whether the performance of the screen-film mammogra-
phy equipment is in compliance with the standards set 
forth by the MQSA (that is, the service of inspection of 
tangible personal property)..

 


